Pacman-kikker
Ceratophrys cranwelli
Ceratophrys cranwelli
Er zijn nog geen bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
De Pacman-kikker heeft zijn naam te danken aan het befaamde spelletje waarbij het hoofdpersonage een enorm grote mond heeft. Omdat ook deze kikkersoort zo een enorm brede bek heeft, zijn zij benoemd tot Pacman-kikker Ceratophrys cranwelli. De soort is van nature afkomstig uit Zuid-Amerika, hier kan je hen aantreffen in Bolivia, Paraguay en Argentinië. Een soort die in de buurt van zoetwater verblijft welke zich in drogere gebieden bevinden. De plassen, meren en rivieren die worden aangetroffen bij graslanden, steppes en savannes zijn de ideale plek voor deze kikkers. Vrouwelijke dieren worden een stuk groter dan mannetjes, zij kunnen namelijk een lengte bereiken van 17cm lang waar de mannelijke dieren vaak niet groter worden dan 11.
Huisvesting.
De kikker is een zeer inactieve soort, veelal afwachtend op een kans die zich voordoet zal de kikker op zijn plek blijven. In gevangenschap zie je veelal dat zij zich verplaatsen wanneer ze hebben ontlast, hierna zullen zij op zoek gaan naar hun volgende plek om het riedeltje weer te herhalen. Een Pacman-kikker kan worden gehuisvest in een terrarium van 60x40x40cm groot. De soort kan worden gehouden in een vochtige omgeving, van nature zullen zij ook graag ingraven in de nattere plekken bodem. Het is belangrijk voor deze soort dat de bodembedekker geen lage PH waarde heeft. De huid is namelijk erg gevoelig en zal door een zure grond snel worden aangetast, een bodembedekker die goed kan worden gebruikt is kokosvezel, de PH waarde hiervan is namelijk niet zo laag. In het verblijf dient een ruim watergedeelte aanwezig te zijn waar de dieren zich naartoe kunnen verplaatsen naar behoeve. Probeer in het terrarium een temperatuur te richten welke overdag op 26 Graden is en 's nachts op 20. Een spot creëren is niet nodig omdat deze dieren graag op hun plek blijven zitten en gene plek op zullen zoeken om zich op te warmen, wel is het belangrijk om een UVB lamp aan te brengen, de Pacman-kikker heeft behoefte aan Ferguson zone 1.
Voeding.
De pacman-kikker is net een veelvraat te noemen, ze proberen namelijk alles wat beweegt en in hun mond past op te eten. Het is belangrijk om met deze energie zuinige dieren niet te veel te voeren. Door hun zuinige manier van leven hebben zij een grote aanleg tot overgewicht bij te rijke voeding. Volwassen dieren kunnen veel eten maar wensen graag afwisseling in hun dieet. Een goede afwisseling is te realiseren met grote sprinkhanen, kakkerlakken en andere prooidieren van vergelijkbaar formaat. Nestmuizen en ratten bevatten veel vetten en worden daarom afgeraden om standaard te geven. Als sporadische prooi kunnen deze wel worden aangeboden.
Voortplanting.
Pacman-kikkers zijn dieren die zich seizoensgebonden voortplanten. Dit houdt verband met het droogte en regenseizoen en zou dan ook meestal nagebootst moeten worden voor de dieren zullen gaan kweken. Om de kans tot een succesvolle voortplanting te vergroten houden mannelijke dieren zich met hun voorpoten vast aan het vrouwelijke dier tot zij eieren legt, hier kunnen dagen overheen gaan. Wanneer de eieren worden gelegd zal de man deze direct bevruchten. In totaal kunnen dit wel 1000 eieren zijn welke met 2-3 dagen al uit zullen komen. Het opfokken van de jongen is echter nog een flinke uitdaging, lees je dus goed in om de kansen voor de jongen te vergroten.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Pacman-kikker rond de €40 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.