Aziatische blauwe bosschorpioen
Heterometrus cyaneus
Heterometrus cyaneus
Er zijn nog geen bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag
De Aziatische blauwe bosschorpioen Heterometrus cyaneus is een schorpioen soort waarmee je niet snel tegen problemen aan loopt. Volwassen dieren worden meestal tussen de 10-14 centimeter lang. Over het algemeen zijn het de vrouwelijke exemplaren die iets groter worden dan mannelijke. Zoals de naam het al zegt zijn deze dieren afkomstig uit Azië, te vinden in India, Indonesië en Maleisië. Deze bosschorpioen kan nog wel eens defensief in gedrag zijn. Bijzonder voor echt rovende geleedpotigen is dat deze soort in groepsverband gehouden kan worden mits er genoeg schuilmogelijkheden, voeding en voldoende ruimte aangeboden kan worden.
Huisvesting.
Deze bosschorpioen leeft in een tropisch klimaat. De luchtvochtigheid wordt gewenst op een hoog niveau, wel tussen de 70 en 85 procent in. Overdag zal de temperatuur op het warmste punt 28 graden moeten zijn en op het koelste punt in het verblijf mag deze 21-24 graden aantikken. Door dit verschil te bieden heeft het dier altijd de keuze waar hij het prettigst zou zitten. Een nachtelijke afkoeling naar 20 graden is meer dan genoeg voor deze soort. In het gebied waar ze vandaan komen is door de bossen weinig zonlicht en het bladerdek isoleert een hoop. De Aziatische bosschorpioen wenst een UVB waarde die correspondeert aan Ferguson zone 1 en de verlichting mag jaarrond 12 uur per dag branden. Een verblijf voor een enkel dier dient minimaal 40 x 30 x 30 cm te zijn. Voor een koppel zal dit 60 x 40 x 40 cm moeten zijn.
Voeding.
Van nature eet de Aziatische bosschorpioen kleine insecten die hij tegenkomt. Goede voederkeuzes zouden krekels, moriowormen en sprinkhanen zijn. Om je schorpioen te helpen aan een sterk skelet bepoederd men de voedseldieren met calcium poeder zonder D3.
Voortplanting.
Bosschorpioenen zijn eierlevendbaar (ovovivipaar). Zij worden geslachtsrijp wanneer zij 2 tot 3 jaar oud zijn. Na een draagtijd van ongeveer 9 maanden zullen de jongen dieren worden geworpen en kort hierna op de rug van hun moeder kruipen. Wanneer zij groot genoeg groeien zullen zij vanzelf van de rug stappen en kunnen zij ook worden gescheiden van de groep.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen rond de 50 euro per jaar. Wanneer er meerdere schorpioenen gehouden worden zullen deze kosten hetzelfde blijven maar per dier goedkoper worden. Dit komt omdat er te veel krekels in een bakje zitten om die lang goed te houden.