Australische wateragaam
Physignathus lesuerii
Physignathus lesuerii
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
Minder bekend dan zijn Aziatische verwant, De Groene wateragaam Physignathus cocinnus is de Australische wateragaam Physignathus lesueurii een prachtige en redelijk zeldzame verschijning in de hobby. Het is een diersoort wat een totale lengte lengte kan bereiken van maar liefst 60cm. Van nature is de soort veelal te vinden in de omgeving van water en bij enige onguur duiken zij er dan ook snel in weg. Het is een soort die vaak wordt aangetroffen met meerdere bij elkaar in de buurt. Er is bij deze dieren in hun karakter dan ook een hoge tolerantie naar soortgenoten te vinden. Maar zoals bij de meeste agamen ook het geval is, willen de mannelijke dieren elkaar liever niet in de omgeving hebben. De Australische wateragaam is verder met zijn prachtige kleuren en zijn dag actieve gedrag een waar genot voor het oog en echt een "kijkdier" voor in het terrarium.
Huisvesting.
Dit dag actieve dier heeft behoefte aan een ruim verblijf. Het zijn dieren die erg bewegelijk kunnen zijn en tegelijk het principe van glas niet begrijpen. Veel problematiek bij wateragamen is te herleiden naar de huisvesting en je ziet dan vaak de combinatie van glazen zijkanten. De dieren rennen vaak hun eigen bek kapot tegen de ramen met verwondingen, vervormingen en ontstekingen als gevolg. Dit valt goed te voorkomen door de zijkanten van het terrarium af te schermen zodat er geen idee kan worden gevormd dat het een doorgang zou zijn. Daarnaast is het een soort die als dag actief dier uit zijn regio de behoefte heeft aan UVB straling corresponderend met Ferguson zone 2. Jaarrond kennen deze dieren het ritme om in de zomer 14 uur per dag licht te kennen en in de winter wordt dit terug gedraaid naar 10 uur per dag. De soort gaat van nature ook een winterrust door. Waar in de zomer de algehele temperatuur kan worden gehouden op 25-30 Graden Celsius, mag dit in de winter afdalen naar 20-25. De nachten mogen 20-25 in de zomer zijn en 10-15 in de winter, deze nachtelijke afkoeling is vooral om een eventuele fok te stimuleren erg belangrijk. Hoewel de naam aangeeft dat zij wateragamen zijn en dat ze veel in de buurt van water ook kunnen worden aangetroffen, heeft deze soort in tegenstelling tot zijn verwant minder behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Deze kan namelijk worden gericht op 40-70%. Een terrarium groot genoeg voor een individu of koppel is naar onze mening minimaal 150 x 60 x 120 cm van formaat.
Voeding.
De Australische wateragaam is hoofdzakelijk een carnivoor, gericht op ongewervelden. De soort wil wel eens groenvoer aannemen maar lijkt dit enkel te doen wanneer het echt flinke trek heeft. In de jongere periode gaat de soort achter snelle prooidieren aan. Krekeltjes, kleinere sprinkhanen en redrunners vormen een goede basis van het dieet. Wanneer zij ouder worden, worden de prooidieren uiteraard ook groter, de krekels en sprinkhanen kunnen van een groter formaat worden gevoerd en de redrunners kunnen worden vervangen door Dubia kakkerlakken. Ook lijken zij tijdens de groei een omslag te maken en een verhoogde interesse te krijgen in de grotere keverlarven zoals Moriowormen. Behalve de keverlarven dienen de overige voederdieren met calciumpoeder zonder D3 te worden bestrooid.
Voortplanting.
Bij het einde van de winterrust zullen de dieren worden geactiveerd tot paren. Bij een succesvolle paring zal een vrouwelijk dier ongeveer 1,5 maand later bezig zijn met het zoeken van geschikte legplekken, een legbox wordt geadviseerd om de eieren goed te kunnen afzetten. Een geschikte bodem voor in de legbox is iets waar goed in gegraven kan worden, een mengsel van zand en kokosvezel biedt een goede structuur om de eieren in af te zetten. In een gezond legsel worden vaak 5-13 eieren aangetroffen. Deze doen er bij een temperatuur van 28-30 Graden meestal 2-25, maand over om uit te komen.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Australische wateragaam rond de €200 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.