Baardagaam
Pogona vitticeps
Pogona vitticeps
Algemene informatie en gedrag.
De Baardagaam is misschien wel het meest gehouden reptiel in gevangenschap. Een over het algemeen rustige diersoort die ook gemakkelijk gewend kan raken aan gehanteerd worden. Dit uit Australië afkomstige favoriete reptiel bereikt een gemiddelde lengte van 50 cm en wordt zo ongeveer 15-20 jaar oud. De benaming Baardagaam heeft het dier te danken aan het kunnen verkleuren van de keel. Ter imponering van vrouwelijke dieren, het afschrikken van andere mannetjes of om indruk te kunnen maken op roofdieren kleurt de Baardagaam zijn keel tot bijna zwart van kleur. Baardagamen gaan het leven solitair door en komen normaliter enkel te samen bij incidentele ontmoetingen, meestal resulterend in een paring of een strijd.
Huisvesting.
Hoewel de Baardagaam een solitair levend dier van nature is, hebben de vrouwelijke dieren een hoge tolerantie naar soortgenoten van hetzelfde geslacht. Mannelijke dieren daarentegen zullen al snel de strijd met elkaar aan willen gaan en ervaren een constante stress van het samen leven. Het samenhouden van één mannelijk en één vrouwelijk dier kan voor het vrouwelijke dier ook erg uitputtend zijn omdat de mannelijke dieren veelal erg opdringerig zijn en in een gesloten ruimte kan een vrouw zich niet weg trekken. Ons advies is dan ook om Baardagamen solitair te houden, een groepje van enkele vrouwen of een enkele man met meerder vrouwen samen te plaatsen. De minimale afmetingen van een verblijf voor volwassen een Baardagaam is onze optiek minimaal van de volgende afmeting: 120 x 50 x 50 cm. In het verblijf dient gedurende de warmere periode een algehele temperatuur te worden behouden van 25-28 Graden Celsius met een nachtelijke afkoeling naar 20-22. In de koelere maanden is het vooral wenselijk de nachten meer te laten afkoelen naar een temperatuur van 18 Graden Celsius. Het aantal lichturen mag over het jaar wisselen van 11 uur in de koelere tijd en 13 uur per dag in de warmere tijd. De Baardagaam is een soort die echt van bakken houdt, ze gaan graag onder de warmtelamp liggen en als het mogelijk kan worden gemaakt mag deze best op de plaats 40-45 Graden behalen. De UVB indicatie mag worden voorzien van Ferguson zone waarde 3-4.
Voeding.
Als echte omnivoren hebben Baardagamen een uitgebreid dieet. De wens naar een uitgebreid dieet bij deze dieren is erg groot en het is dan ook van belang om naast insecten als krekels, sprinkhanen en kakkerlakken, ook verschillende soorten groente aan te bieden. Andijvie, chinese kool, witlof en verschillende kruiden kunnen veilig worden aangeboden en zullen graag worden gegeten door een Baardagaam . Kruiden als paardenbloem, en smalle weegbree kunnen buiten worden geplukt, spoel deze voor het aanbieden eerst onder de kraan goed af. Voedseldieren dienen te worden bepoederd met calciumpoeder zonder D3.
Voortplanting.
Baardagamen worden tegenwoordig in allerlei kleuren en patronen gefokt en aangeboden. Het kan door het grote en diverse aanbod soms lastig zijn om van gefokte dieren af te komen. Wees hier van te voren op voorbereid.
Baardagamen kunnen tot voortplanting worden gestimuleerd met een winterrust. Het is gebruikelijk om een winterrust 3 maanden te laten duren en hierbij de dieren op een temperatuur van 12-14 Graden Celsius te houden. Na de winterrust is er een grote kans dat er een paring zal gaan plaats vinden waarna een vrouwelijk dier 10-30 eieren per legsel zal leggen. Zorg voor een vochtiger gedeelte van de bodem waar het vrouwelijke dier een geschikt hol zou kunnen graven voor de eieren. Bij een temperatuur van 28 Graden zal het ongeveer 2-2,5 maand duren voor de eieren uitkomen.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Baardagaam rond de €200 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.