Dwergbaardagaam
Pogona henrylawsoni
Pogona henrylawsoni
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
De Dwergbaardagaam is een over het algemeen rustige diersoort die ook gemakkelijk gewend kan raken aan gehanteerd worden. Deze kleine agamen soort is afkomstige uit een zeer specifiek gebied van Australië, namelijk de outback van Queensland. Het bewoont dan ook drogere gebieden als steppes en graslanden. In tegenstelling tot zijn verwant, de "gewone" baardagaam heeft deze soort een stuk minder stekels. En ook met zijn totale lengte van ongeveer 25cm doet de soort zijn naam eer aan als zijnde de helft in grootte van zijn verwant.
Huisvesting.
Deze dieren zijn echte dag actievelingen, zij laten zich goed zien in een terrarium en liggen graag te zonnen. Het zijn dan ook dieren met een hoge behoefte aan UVB licht, corresponderend aan waarde met Ferguson zone 4. Onder de lamp mag een temperatuur worden bereikt van 35-40 Graden Celsius, de rest van het terrarium mag een temperatuur hebben van 27. In de nacht mag het afdalen tot 20 en over het jaar mag het aantal lichturen verschillen van 10-14 uur per dag. In de koelere maanden wordt dan de 10 uur licht per dag aangehouden en hierbij mag overdag de algehele temperatuur worden gericht op 20-25 Graden, gedurende de nachten mag het 15-20 zijn. Een terrarium geschikt voor een koppel dwergbaardagamen is 100 x 40 x 40 cm minimaal van formaat.
Voeding.
Als echte omnivoren hebben Baardagamen een uitgebreid dieet. De wens naar een uitgebreid dieet bij deze dieren is erg groot en het is dan ook van belang om naast insecten als krekels, sprinkhanen en kakkerlakken, ook verschillende soorten groente aan te bieden. Andijvie, chinese kool, witlof en verschillende kruiden kunnen veilig worden aangeboden en zullen graag worden gegeten door een Baardagaam . Kruiden als paardenbloem, en smalle weegbree kunnen buiten worden geplukt, spoel deze voor het aanbieden eerst onder de kraan goed af. Voedseldieren dienen te worden bepoederd met calciumpoeder zonder D3.
Voortplanting.
De Dwergbardagaam is een eierleggende(Ovipaar) diersoort. Bij het aflopen van de winterrust zullen zij beginnen met de voortplanting, zo ongeveer een maand later zal door het vrouwelijke dier op een vochtigere plek een gat worden gegraven om de eieren in te leggen. Een legsel bestaat uit ongeveer 10-18 eieren per keer. Voor het uitbroeden van de eieren is er een temperatuur rond de 28 Graden Celsius nodig, dan zal het gemiddeld 2-2,5 maand duren tot zij uitkomen.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Dwergbaardagaam rond de €120 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.