Madagaskar reuzendaggekko
Phelsuma grandis
Phelsuma grandis
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
Zoals de naam al doet verklappen is de Madagaskar reuzendaggekko Phelsuma grandis de grotere onder de daggekko's die we hebben aangetroffen. Met een prachtig jasje van groen en rood is het een ware verschijning en geliefde soort in de terrariumwereld. Zij bereiken een volwassen lengte van wel 30cm, dit is inclusief de staart. In tegenstelling tot de meeste soorten gekko's zijn deze dieren dag actief van karakter en dus prachtig om naar te kijken, ze zijn daarbij wel schuw van mensen en houden er niet van om aangeraakt te worden.
Huisvesting.
De Madagaskar reusendaggekko is een echte klimmer en wenst dan ook een ruimte waarbij het de hoogte in kan gaan, minimale afmeting van het verblijf zijn 80x50x80cm voor een koppeltje. Het verblijf dient ingericht te zijn met voldoende schuilmogelijkheden en gladde oppervlakten om op te klimmen. Bamboestokken met een opening zijn hierin een perfecte combinatie. Naast de schuilmogelijkheden en gladde oppervlakken dient er ook begroeiing te zijn waar zij zich kunnen terugtrekken, echte en kunstmatige planten zijn hierin beiden prima.
Om het klimaat van de dieren goed te laten aansluiten op hun behoefte dient men ervoor te zorgen dat er tenminste een UVb lamp met Ferguson zone 3 waarde aanwezig is, een warmtelamp hangt welke eronder voor een 30-35 graden Celsius verzorgt en de algehele temperatuur van het terrarium overdag 25-30 graden is en een nachtelijke koeling heeft naar 23-25. De luchtvochtigheid kan men richten op 60-80%.
Het natuurlijke ritme van de dieren is om seizoenen mee te maken over het jaar heen. Hiervoor dienen in de zomerperiode de lampen 13 uur per dag te schijnen en gedurende winter, 11 uur per dag.
Voeding.
De Madagaskar daggekko is grotendeels een insecteneter, hiervoor kan men het dieet voornamelijk laten bestaan uit krekels, kleine sprinkhanen, pissebedden en kleine kakkerlakken. Deze worden bepoederd met een calciumpoeder zonder vitamine D3. Het dieet wordt verder aangevuld met pap. Er bestaat inmiddels een variatie aan geschikte voeders hiervoor op de markt.
Voortplanting.
Wanneer zij opmerken dat het voorjaar begint, zullen zij de behoefte krijgen om tot voortplanting over te gaan. Bij het leggen van eieren zoekt een vrouwelijk dier vaak een hogere plek op om daar vervolgens 2 eieren af te zetten. Wanneer er voor wordt gekozen om de eieren over te plaatsen naar de broedstoof, dient deze op 28 graden Celsius te worden ingesteld. Na een periode van ongeveer 2 maanden zullen er jongen uitkomen.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Madagaskar reuzendaggekko rond de €100 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.