Rouwgekko
Lepidodactylus lugubris
Lepidodactylus lugubris
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
Een echte "kijksoort", deze kleine gekko soort wordt veel gehouden in de hobby. Het zijn echter wel dieren om met het oog van te genieten, zeer klein, fragiel, snel en schuw van karakter. De soort zie je veelal terugkomen in gecombineerde terraria, ze gaan namelijk goed samen met andere kleine hagedissen soorten of met pijlgifkikkers. Van nature komt de rouwgekko voor in zuidoost Azië, maar ook in Zuid-Amerika kan je hen nu veel aantreffen als verwilderde diersoort.
Huisvesting.
Deze veerkrachtige soort vindt veel zijn weg in elk formaat terrarium wel. Als soort zijn zij door hun veerkrachtigheid dan ook zo succesvol in gevangenschap. De soort heeft een aantal eisen, als eerste wensen zij een vochtig klimaat, een luchtvochtigheid van 70-90% vinden zij ideaal. Daarnaast gaan zij graag de hoogte in. Kleine kieren in bomen, onder het schors of tussen de bladeren verschuilen zij zich overdag tot het schemer wordt. De veerkrachtige soort kan worden gehouden onder verschillende temperaturen. Zowel in terraria die wat koeler zijn a 24 Graden, maar ook in terraria die wat warmer zijn a 30 Graden doet de soort het goed. Je ziet wel dat het gedrag bij verschillende temperaturen ook verschilt. In koelere omgevingen gaat de voortplanting trager en zijn de dieren ook minder actief. Een minimaal formaat van terrarium voor deze dieren is 30 x 30 x 40 cm
Voeding.
Deze gekko soort kan goed worden gevoerd op een dieet waarvan de basis uit aanmaak pap bestaat, voorbeelden hiervan zijn Pangea en Repashy. Om het welzijn te verhogen, is het van toegevoegde waarde om hen regelmatig fruitvliegen, erwtenluis of springstaarten bij te voeren. Je kan daarnaast ook nog denken aan overrijp fruit, een wat zachtere banaan is voor hen om van te smullen.
Voortplanting.
Een unieke diersoort als het gaat om de voortplanting. Je hoeft niet je best te doen om een vrouwelijk en mannelijk dier uit te zoeken, de soort is namelijk parthenogenesis. Dit houdt in dat de eicel zich aanzet tot deling en er dus geen bevruchting nodig is door een spermacel. Eigenlijk alle individuen van de Rouwgekko zijn dus vrouwelijk. Er schijnen wel mannelijke dieren te zijn geboren maar deze bleken onvruchtbaar te zijn. De dieren leggen hun eieren graag op beschutte plekjes en lijken een grote voorkeur te hebben voor de holtes van bamboestokjes. De eieren komen gewoon in het terrarium uit en hier hoef je dan ook niks aan te doen. Let er vooral op dat de jonge dieren niet uit het verblijf kunnen ontsnappen, daar zij gemakkelijk overal tussendoor gaan en neem dan de kier tussen schuifruiten maar als voorbeeld.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Rouwgekko rond de €40 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.