Groene kameleon
Furcifer viridis
Furcifer viridis
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
Een weinig voorkomende soort in de terrariumwereld is deze Groene kameleon Furcifer viridis. Deze kleinere van Madagaskar afkomstige kameleonsoort wordt dan ook niet veel gefokt en zal je zelden aan treffen. Vrouwelijke dieren bereiken een totale lengte van 15-19cm, waarbij mannelijke dieren groter worden en een lengte van 25-28cm bereiken. Op Madagaskar zelf worden zij in het Noordwesten van het land aangetroffen hier leven zij in het lagere struikgewas en de beboste gebieden.
Huisvesting.
De gebieden die door de Groene kameleon worden bewoond kennen het jaarrond enkele verschillen aan temperaturen. Gedurende de zomermaanden, kan de gemiddelde temperatuur worden gericht op 26 graden waarbij de warmste plek maximaal 32 graden Celsius mag bereiken. In de nacht koelt het af tot 20-22 graden. Gedurende de koelere periode is de gemiddelde temperatuur overdag 23-25 graden, uitschieters naar 29 graden en een nachtelijke afkoeling tot 18. Van nature kan het er op regenachtige dagen soms wel koelen tot 7-8 graden. De soort heeft een sterke behoefte naar UVb straling gericht op het spectrum van Ferguson zone 3-4, de lampen mogen jaar rond 12 uur per dag branden om een goed dag-nacht ritme te creëren. De luchtvochtigheid speelt ook een belangrijke rol bij deze soort. De luchtvochtigheid kan worden gericht op 70-80%. Bij voorkeur wordt de soort solitair gehuisvest en enkel samen geplaatst voor paringen. Een verblijf voor zo een individueel dier voldoet aan de volgende minimale maten. 40x40x70cm.
Voeding.
De Groene kameleon voedt zich voornamelijk met dierlijke voeding, een goed basis bestaat dan ook uit volwassen sprinkhanen, krekels en andere ongewervelden. Daarnaast lijkt de groene kameleon sporadisch zich nog te willen voeden met groenten en fruit, dit is echter niet aan te raden gezien hun verteringsstelsel er niet op is ontwikkeld.
Voortplanting.
De Groene kameleon is een eierleggende soort. Een legsel bestaat meestal uit 10-15 eieren. Deze eieren worden door het vrouwelijke dier onder de grond begraven en wachten hier een lange periode tot zij uitkomen, meestal is dit tussen de 12 en 15 maanden. Er hebben zich al verschillende situaties voorgedaan waarbij er succesvol werd gebroed met de Groene kameleon, echter lijkt het nog niet geheel duidelijk wat nou de juiste weg naar Rome is voor het bebroeden van de eieren.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Groene kameleon rond de €80 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.