Groene leguaan
Iguana iguana
Iguana iguana
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
De Groene leguaan Iguana iguana is misschien wel de meest gehouden grote hagedissen soort. Met een totale lengte van soms wel 170cm zijn dit echte joekels te noemen. Hoewel de soort richting de 2 meter gaat is het grootste deel van het dier de staart, dit is dan ook meteen één van de belangrijkste verdedigins systemen. Om een roofdier af te weren gebruikt hij zijn staart als een zweep en hij kan er flinke klappen mee uit delen, daarnaast hebben zij nog scherpe nagels een bek vol scherpe tandjes mocht het nodig zijn. Een leguaan laat het dan ook niet zonder gewenning toe om gehanteerd te worden. Deze dieren komen van nature voor in zuid en Midden-Amerika, toch kan je ze ook op vele andere plekken aantreffen, het is namelijk een soort die erg veerkrachtig is en zich vrij gemakkelijk eigen maakt aan een nieuwe omgeving.
Huisvesting.
Deze grote hagedissen soort is een echte klimmer en wenst dan ook een ruimte groot genoeg om dit te kunnen doen. Waar zij in de natuur op takken in de zon gaan liggen zal je dier ook graag in het verblijf op een tak onder een lamp vertoeven. Een goeie warmte-UVB lamp is onder de spot 35-45 Graden Celsius met Ferguson zone 3-4, Jaarrond mag het licht 12 uur per dag branden. Gezien deze dieren een groot verspreidingsgebied hebben, kan het ook sterk variëren in temperatuur verschillen over het jaar. In gevangenschap kan men in de zomer voor deze soort overdag het best 28-30 Graden aanhouden met een nachtelijke afkoeling naar 24-26. In de winter adviseren wij overdag 26-28 en 23-25 in de nacht. De luchtvochtigheid in het verblijf wordt overdag gericht op 60-80% en in de nacht mag deze stijgen tot zelfs 100%, dit is onder andere belangrijk om goed te kunnen vervellen. Het houden van groene leguanen dient in een ruim verblijf te worden gedaan en er mogen nooit mannelijke dieren samen worden gehouden. Een verblijf voor leguanen is minimaal 200 x 150 x 200 cm van formaat.
Voeding.
Hoewel de groene leguaan vaak wordt weg gezet als groente eter of herbivoor, is dit eigenlijk niet geheel correct. Het is namelijk een diersoort waarbij je ziet dat de dieetwens door zijn leven verschuift. Okay, het zijn inderdaad dieren waarvan het dieet veelal uit groenten bestaat, alleen hebben zij als jongere dieren ook nog wel extra behoefte aan dierlijke eiwitten. Jonge dieren zullen ook echt jagen op kleine ongewervelden als kakkerlakken, krekels en sprinkhanen. Naarmate zij groter groeien zal de behoefte naar deze dierlijke voeding afnemen en gaat de voorkeur steeds meer naar plantaardige voeding. Het dieet dient dan veelal te worden gericht op het voeren van groenten. Verschillende soorten fruit mag in lage hoeveelheden erbij worden gegeven of worden ingezet als een lekkernij. De basis van het dieet dient te bestaan uit bladgroenten als Boerenkool, witlof, chinese kool, paksoi, rucola en romana sla. Dit kan goed worden aangevuld met andijvie, paprika, wortel en courgette. Probeer bij het voeren de verhouding te richten op 70% Bladgroente, tot 30% harde groente en <10% fruit. Om het welzijn van de dieren te verhogen valt het dieet in het voorjaar en zomer te verrijken met kruiden die buiten kunnen worden gevonden, veilige kruiden om te voeren zijn basilicum, paardenbloem en blad(niet de steel), klaver, lavendel, appel bloesem, weegbree en hibiscus.
Voortplanting.
De Groene leguaan is een eierleggende(ovipaar) diersoort, een legsel kan uit vele eieren bestaan. In het paarseizoen bindt een vrouw zich aan één man naar keuze waar zij verschillende keren mee paart. Een paar maanden na een succesvolle bevruchting zal de vrouw haar grote nest leggen, meestal bestaat dit uit 20-40 eieren maar er zijn wel uitschieters die over de 70 gingen. In een broedstoof met een temperatuur van 28-30 Graden duurt het 2-3 Maanden eer deze eieren uit zullen komen. Wees je erop voorbereid dat de groene leguaan redelijk veel gehouden wordt en het dus lastig kan zijn om jonge dieren te verkopen.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Groene leguaan rond de €400 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.