Parelskink
Chalcides ocellatus
Chalcides ocellatus
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
De soort heeft een bijzonder leefgebied, je kan namelijk vinden aan rondom de Sahara woestijn en aan de kustelijke gebieden van het Midden-Oosten. Ook in Europa wordt de soort vertegenwoordigd, je kan hen aantreffen in Turkije, Griekenland en zelfs sporadisch in Italië. De soort is erg schuw van karakter, bij het minste geringste zullen zij wegschieten tot zij denken dat het gevaar geweken is. Als zijnde 25 cm in totale lengte waarvan de helft al je staart is, is het natuurlijk ook belangrijk dicht bij je schuilplek te blijven en snel weg te kunnen. In gevangenschap spreken we dan ook over de parelskink als een "kijksoort", ongeschikt om te hanteren.
Huisvesting.
Deze kleinere skinken soort is een enorme bakker! Het houdt ervan goed in de zon te liggen en lekker warm te blijven, in een terrarium mag het dan ook goed warm worden. Een gemiddelde temperatuur van 27-30 voldoet en onder de lamp mag het wel 40 graden worden. De lamp wordt gericht op een UVB afgifte overeenkomend met Ferguson zone 3-4. In de nacht mag de temperatuur dalen tot 18-22 Graden. Zoals mogelijk al verwacht, bij deze hoge temperatuur hoort een lage luchtvochtigheid, een luchtvochtigheid van 40-60% voldoet. De bodem van het verblijf dient te bestaan uit droog zand want ook dit zand dient voor hen als een vluchtroute, binnen een oogwenk hebben zij zich namelijk ingegraven voor eventuele dreigingen. Het aantal uren licht voor de soort mag over het jaar op 12 uur worden gehouden. De parelskink kan in een terrarium goed worden samen gehouden met soortgenoten, vooral 1 mannelijk dier met meerdere vrouwen. Mannen onderling kunnen nog wel eens de strijd aan gaan, let hier dan ook goed op. In een terrarium van 60 x 40 x 40 cm kan een koppel goed gedijen, bij het houden van een grotere groep raden we aan toch sneller te gaan voor een terrarium van minimaal 100 x 40 x 40 cm.
Voeding.
De Parelskink is van nature voornamelijk een carnivoor, echter bestaat het dieet niet volledig uit dierlijke voeding. Wanneer de kans zich voordoet eet een parelskink op zijn pad ook wel bessen en bloemknoppen. In gevangenschap worden de parelskinken veelal gevoerd op basis van een dierlijk dieet, vaak bestaande uit kleine ongewervelde diertjes als krekels, kakkerlakken en klein sprinkhanen. Om het welzijn te verhogen bij de dieren kunnen zij het zeer waarderen om ei, klein gesneden groente en keverlarven te krijgen. Dit dient echter wel aanvullend te worden gegeven en de basis dient dan ook te worden gehouden bij de kleine ongewervelde. Bij het voeren van Parelskinken is het belangrijk de voeding te voorzien van een calciumpoeder zonder vitamine D3.
Voortplanting.
Wat een bijzondere manier van voortplanten hebben deze dieren toch, het kan er soms wat fanatiek aan toe gaan. het mannelijke dier zal namelijk het vrouwelijke dier gedurende de paring bijten als een vorm van hofmakerij. Wanneer de paring succesvol is verlopen duurt het even tot de jongen worden geboren, INDERDAAD geboren worden zij. De soort is een eierlevendbarende soort en brengt de jongen levend ter wereld in plaats van hen als ei af te leveren. De jongen die worden geboren zijn ongeveer 7 cm groot en zullen vrijwel direct voor zichzelf kunnen zorgen. Uit het moederdier komen vaak 2-6 jongen per worp, dit kost voor het moederdier veel energie en zij dient dan ook extra aandacht en voeding te krijgen om dit proces verdraaglijk te maken en het herstel te bevorderen.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele parelskink rond de €60 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.