Steppevaraan
Varanus exanthematicus
Varanus exanthematicus
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
Met een volwassen lengte van ongeveer 1,2 meter lang is de steppevaraan een behoorlijke varaan te noemen. Het karakter van de dieren maakt hen alsnog tot één van de favoriete varanen soorten in gevangenschap. Het zijn namelijk dieren die vrij gemakkelijke wennen aan de omgang met mensen. Het hanteren kan hen goed worden aangeleerd en bijtincidenten komen weinig voor. De meeste dieren die worden aangeboden zijn afkomstig uit het wild. In gevangenschap lijkt deze diersoort voor een grote uitdaging te zorgen als het gaat om fokken. Enkelingen hebben het voor elkaar gekregen, maar helaas is dit nog niet genoeg om de vraag naar deze dieren te beantwoorden. Van nature komen deze dieren uit het hart van Afrika, verspreiden zij zich bijna van oost naar west onder de Sahara en bewonen zij hier vooral beboste, grassige, savanne en steppe gebieden. Een goed verzorgde steppevaraan kan een leeftijd bereiken richting de 15 jaar oud.
Huisvesting.
Een verblijf voor deze soort dient vooral in oppervlakte erg ruim te zijn, het zijn dieren die niet veel en niet heel goed klimmen. Een geschikt verblijf voor de steppevaraan is minimaal 1,5 vierkante meter in oppervlakte en is voorzien van een diepe bodem om in te graven. De dieren lijken zelf de luchtvochtigheid naar behoefte te kunnen regelen door in de bodem te graven, het is daarom ook belangrijk de laag onder het oppervlak altijd vochtigheid te houden. Naast het graag willen graven, is de soort ook een echte zonaanbidder. Het liefst gaan zij op een steen liggen die lekker warm is geworden. Op deze plek is mag de temperatuur 50-60 graden Celsius bereiken en een UVB waarde afgeven van Ferguson zone 3-4. De lamp mag in de zomer 13 uur per dag branden en in de winter worden terug gedraaid naar 11 uur per dag. Zomerdag wordt er een algehele temperatuur gehouden op 30-40 graden overdag en 23 in de nacht. 's winters richt je de algehele temperatuur op 28-35 overdag en 23 in de nacht. Voornamelijk tijdens de warmere maanden is het belangrijk dat de bodem vochtiger gehouden wordt. De luchtvochtigheid naar behoefte is te regelen door het dier zelf zolang zij de mogelijkheid ervoor krijgen.
Voeding.
Zoals de meeste varanen zijn ook de steppevaranen ware carnivoren, hoofdzakelijk voeden zij zich met ongewervelde prooidieren zoals insecten. Maar als echte opportunist laat de steppevaraan zo min mogelijk kansen aan zich voorbij gaan en eet hij ook andere reptielen, amfibieën, vogels en zijn zij dol op eieren. Het reukvermogen van de steppevaraan is super goed ontwikkeld, en voor hen ook het belangrijkste zintuig tijdens de jacht. Om aan hun voeding te komen leggen Steppevaranen velen kilometers af in het wild, hierbij zie je dan ook dat zij een goede spierbouw hebben voor korte sprintjes maar ook lange wandelingen. Omdat het in gevangenschap wat lastiger blijft om de dieren te voorzien in hun actieve gedrag, is het belangrijk om bij de voeding goed waakzaam te blijven voor vervetting, voer prooidieren met een laag vetpercentage en probeer de dieren tijdens het voeren actief te laten zijn.
Voortplanting.
De steppevaraan wordt zelden gefokt in gevangenschap, het blijft een enorme uitdaging. Van nature zijn het dieren die zich laten sturen met het droogte en regenseizoen, een start van het regenseizoen betekent voor hen dat het tijd wordt voor de daad. Later zullen er eieren worden gelegd, zo ongeveer10-20 is gebruikelijk, maar er zijn ook uitschieters die de 40 halen.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Steppevaraan rond de €400 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.