Egyptische landschildpad
Testudo kleinmanni
Testudo kleinmanni
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
De Egyptische landschildpad is één van de kleiner blijvende soorten onder de landschildpadden die je kan aantreffen. Deze soort bereikt een gemiddelde lengte van 15cm aan schildlengte bij volwassen leeftijd. Het zijn dieren (zoals de naam verklapt) welke afkomstig zijn uit Noord-Oost Afrika en gedeeltelijk midden Oosten. Van nature brengt de soort zijn bestaan solistisch door en zoekt het elkaar enkel op om te paren. Mannelijke dieren kunnen onderling erg strijdlustig zijn.
Huisvesting.
Deze relatief kleine soort heeft behoefte aan UVB straling corresponderend met Ferguson zone 4. Deze hoge waarde wenst dan ook direct een hoge temperatuur. Onder de warmtespot mag de temperatuur wel een hoogte bereiken van 35-40 graden Celsius. De algehele temperatuur in het verblijf kan worden gericht op 27-30. In het natuurlijk leefgebied kent de soort een zomerslaap, dit gaat gepaard met het droge en regenseizoen. Om dit na te bootsen dient men het aantal uur licht te veranderen van 13 uur per dag gedurende de zomer en 11 uur per dag gedurende de koudere perioden. Probeer uiteraard het droge en regenseizoen mede te stimuleren door de luchtvochtigheid te veranderen en het aantal keer sproeien te wisselen over het jaar. Om de dieren te houden dient men het terrarium dusdanig in te richten dat er niks kan omvallen, het zijn namelijk ware bulldozers. Qua afmetingen moet men vooral zich bedenken dat het actieve dieren zijn en graag de ruimte benutten. Een terrarium van 100x50x50 is dan ook wel een minimaal formaat voor 1 á 2 dieren.
Voeding.
Egyptische landschildpadden zijn ware herbivoren. Dit brengt met zich mee dat een goede calcium/fosfor verhouding in de voeding extra belangrijk is. In de supermarkt kan een grote variatie aan groente worden gekocht wat een Egyptische landschildpad graag eet, echter bevatten deze veelal vocht en lijken de benodigde voedingsstoffen wat achter te blijven. Hierom kan er goed, maar voorzichtig voeding worden gezocht om het huis. Gras, Weegbree, Paardenbloem en blad(niet de steel) en hibiscus kunnen veilig worden gevoerd. Vanuit de supermarkt kan er worden gevoerd met andijvie, witlof, boerenkool, rucola afwisselend met andere groenten. Belangrijke producten om te vermijden zijn ui, spruiten, prei en het blad + steel van een tomaat. Wees voorzichtig met het voeren van fruit, hier zitten veel suikers in en kan daarom het best sporadisch als lekkernij worden ingezet. Veel kruiden kunnen daarvoor in de plaats beter worden gebruikt. Plaats voor voldoende Calcium voor de zekerheid altijd nog een Sepia in het verblijf, de schildpadden eten deze aan naar behoefte.
Voortplanting.
Mannelijke dieren zijn normaliter bij een leeftijd rond de 4 jaar geslachtsrijp, vrouwelijke dieren daarentegen hebben net wat langer de tijd nodig en bereiken dit veelal rond een leeftijd van 6 jaar. Het zijn eierleggende dieren welke gemiddeld 3 eieren leggen. De paring vindt vaak plaats in het voorjaar en de eieren zullen dan ook in de zomer of begin herfst vaak uitkomen. Zij hebben namelijk een incubatieperiode van gemiddeld 3 maanden.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Egyptische landschildpad rond de €120 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.