Griekse landschildpad
Testudo hermanni
Testudo hermanni
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
Zoals de naam al zegt is de Griekse landschildpad Testudo hermanni een werkelijk Europese diersoort, verspreidend over geheel Griekenland en gedeeltes van Bulgarije, Macedonië, Servië, Albanië, Bosnië, Kroatië, Italië, Frankrijk en zelfs stukjes Spanje is dit een soort die je voornamelijk richting de middellandse zee kan aantreffen. Een soort die zich veelal ophoudt in bosrijke en struikgebieden, maar ook regelmatig in overlapping van stedelijk gebied wordt aangetroffen. Van nature brengen deze dieren het leven solitair door en pakken zij hun kans bij het tegenkomen van een vrouwelijk dier. Een ontmoeting onder mannelijke dieren resulteert vaak in een strijd om te bepalen wie zich gaat omdraaien. Een volwassen vrouw kan groter raken dan een man, een gemiddelde schildlengte bij de vrouwen reikt tot 30cm waar mannen vaak tussen de 20 en 25 blijven hangen.
Huisvesting.
Zoals al benoemd, zijn mannelijke dieren onderling niet heel erg tolerant te noemen. Het is zelfs dusdanig dat zij elkaar zo hard kunnen rammen dat de platen op het schild ernstig beschadigd kunnen raken. Houdt daarom altijd enkel vrouwen of een enkele man met meerder vrouwen. Jonge dieren kunnen prima worden gehouden in een terrarium van 100x50, voor volwassene dieren volstaat een terrarium van glas niet altijd, het principe bvan glas wordt niet altijd beghrepen en net zoals de meeste landschildpadden kunnen zij echte bulldozers zijn. Wees dus ook gewaarschuwd dat een Griekse landschildpad alles aan de kant zal proberen te duwen om zijn pad te vervolgen, dit kan ook inhouden dat zij een beuk met het schild geven waardoor glas zou kunnen barsten/breken. Een ondoorzichtige omheining op hun hoogte voorkomt veel van deze gevallen.
Het verblijf van een Griekse landschildpad kan in Nederland zowel binnen als buiten zijn, buiten hebben de dieren natuurlijk wel extra behoefte aan een afdakje tegen weersomstandigheden en een goede plek om de herfst en winter door te komen. Qua temperatuur mag er dan ook best wel een verschil zijn, onder de lamp of in de zon mag het voor hen best 30-40 Graden raken, hierbij hebben zij behoefte aan UVB straling met waarde Ferguson zone 3. In de schaduw oftewel koelere kant voldoet een 22. Bij een nachtelijke temperatuur van 10-15 Graden zullen de dieren vrij inactief worden en een staat van winterrust bereiken. Probeer over het jaar het aantal lichturen per dag te laten veranderen van 10 in de winter naar 14 in de zomer. Een verblijf voor Griekse landschildpadden is minimaal 150 x 50 cm
Voeding.
Griekse landschildpadden zijn ware herbivoren. Dit brengt met zich mee dat een goede calcium/fosfor verhouding in de voeding extra belangrijk is. In de supermarkt kan een grote variatie aan groente worden gekocht wat een Griekse landschildpad graag eet, echter bevatten deze veelal vocht en lijken de benodigde voedingsstoffen wat achter te blijven. Hierom kan er goed, maar voorzichtig voeding worden gezocht om het huis. Gras, Weegbree, Paardenbloem en blad(niet de steel) en hibiscus kunnen veilig worden gevoerd. Vanuit de supermarkt kan er worden gevoerd met andijvie, witlof, boerenkool, rucola afwisselend met andere groenten. Belangrijke producten om te vermijden zijn ui, spruiten, prei en het blad + steel van een tomaat. Wees voorzichtig met het voeren van fruit, hier zitten veel suikers in en kan daarom het best sporadisch als lekkernij worden ingezet. Veel kruiden kunnen daarvoor in de plaats beter worden gebruikt. Plaats voor voldoende Calcium voor de zekerheid altijd nog een Sepia in het verblijf, de schildpadden eten deze aan naar behoefte.
Voortplanting.
De Griekse landschildpad wordt zeer beïnvloed door de winterslaap. Mannelijke dieren krijgen namelijk een ware sexdrift wanneer zij ontwaken, dit vindt meestal plaats tussen Maart en Mei wanneer de dieren buiten worden gehouden. Dieren die binnen worden gehouden kunnen worden beïnvloed en overwinteren in een koelkast of koudere ruimte als de schuur of berging. Laat dit bij jonge dieren 8 weken en bij volwassen dieren 3 maanden duren (Lees je voor een overwintering goed in, dit is namelijk een gecompliceerd proces). Zoals eerder gezegd, wanneer de winterslaap eindigt start er voor de mannen een periode dat draait om paren. Bij een succesvolle paring worden er uiteindelijk 4-7 eieren gelegd door de vrouw, zij zal ze begraven onder de grond die haar geschikt lijkt. Dit lijkt erg te verschillen per dier, de ene legt graag de eieren onder een kluit gras en een ander graag op een open plek. Ook drogere en vochtigere grond lijkt erg te verschillen per individu. Eieren doen er gemiddeld 2 maanden over om uit te komen, dit kan afwijken met 2 weken. Om ze goed uit te laten komen kan de broedstoof worden gericht op 29-32 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 70%.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Griekse landschildpad rond de €200 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.