Westelijke haakneusslang
Heterodon nasicus
Heterodon nasicus
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
Een populaire slangensoort in de terrariumwereld, veelal voorkomend in allerlei kleuren en patronen. De soort wordt al jaren met succes gefokt en is dan ook in veel verschillende prijsklasse aan te treffen. Van nature komt de soort uit Noord-Amerika waar het de tijd het liefst doorbrengt op drogere en lichtvochtige gebieden. Kenmerkend is de stompe neus die zij hebben om goed mee te kunnen graven, de soort leeft dan ook graag onder de grond of verscholen. ter verdediging van zichzelf heeft de soort een unieke methode ontwikkeld, zij gaan namelijk op hun rug liggen en openen hun bek, daarbij geven zij een stinkende geur om een roofdier het idee te geven dat zij dood zijn en al wegrotten. Bijten doen zij zelden, en vaak valt dit te herleiden naar een vergissing door prooigeur. Een beet echter van de Haakneusslang is meestal ongevaarlijk, het zijn officieel gifslangen maar dragen de giftanden achter in de kaak om prooien te verlammen tijdens het doorslikken. Mocht het gebeuren dat een dier al de kans heeft gekregen om door te blijven kauwen dan lijkt de kracht van het gif vergelijkbaar aan een insectensteek. De Haakneusslang is met een volwassen formaat tot 90cm een vrij klein blijvende slangensoort en een leuk huisdier.
Huisvesting.
De Haakneusslang wenst solitair levend te worden gehouden, dit houdt in dat zij niet met soortgenoten kunnen worden samen gezet. voor mannelijke dieren is een verblijf van 60x40x40cm groot genoeg maar voor de vrouwen voldoet dit niet. Vrouwelijke dieren worden groter dan mannen en willen een verblijf van minimaal 80x40x40cm in formaat. De soort is behoevend aan UVB licht uit Ferguson zone 2 en net zoals veel Noord-Amerikaanse soorten willen zij een zomer en winter meemaken. De zomer mag voor hun 14 uur aan daglicht zijn en de winter 10 uur per dag. Onder de opwarmplek kan een temperatuur worden gecreëerd van 28-30 graden Celsius. Gedurende de zomer kan de gemiddelde temperatuur worden gericht op 24-30 overdag en 20-24 in de nacht, dit breng je bij voorkeur omlaag naar 14-18 graden in de winter. Denk eraan om deze soort graafmogelijkheden aan te bieden, hun gehele fysiek is hiernaar ontwikkeld.
Voeding.
De Haakneusslang heeft van nature een bijzonder dieet, bestaande uit amfibieën, reptielen en reptielen eieren. In gevangenschap wordt er veelal aangehouden om de dieren een dieet te bieden van knaagdieren, dit lijkt voor de soort prima te voorzien. Al blijft het in vergelijking tot hun natuurlijk dieet een risicovolle voeding, let daarom extra op vervetting en voer niet te frequent.
Voortplanting.
Voordat men begint met het overwegen van fokken met deze diersoort is het belangrijk om na te denken over het kwijt raken van de jonge dieren. Het is een veel gefokte diersoort en de markt lijkt dan ook te zijn verzadigd. Het gericht fokken met "Morphs" lijkt als enige nog interessant te zijn, wij vinden echter dat het welzijn van de dieren wordt aangetast door dit gericht fokken met genetica en staan hier dan ook niet achter.
Van nature is de soort een eierlegger. Bij het starten van het voorjaar zal de soort overgaan op voortplanting, de mannelijke dieren zullen door het oppikken van de hormonen in de lucht met regelmaat minder willen eten en veelal hun focus hebben op voortplanten, hiervoor kan de man worden overgebracht bij de vrouw, mits de vrouw wel een volle buik heeft. Bij een succesvolle paring zal het vrouwelijke dier een maand later gemiddeld 5-20 eieren leggen. Uitschieters van legsels tot 40 eieren zijn ook waargenomen. Bij een temperatuur van 28 graden Celsius zal het 1,5 tot 2 maanden duren tot zij uitkomen.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Haakneusslang rond de €60 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.