Melkslang
Lampropeltis triangulum
Lampropeltis triangulum
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
De Melkslang is een alom bekende diersoort binnen de terrariumwereld. Een gangbare soort die gemakkelijk went aan de omgang van mensen. Met zijn prachtige kleuren van rood, zwart en geel gebandeerd over de complete lengte van het lichaam is de soort een ware lust voor het oog. De kleuren imiteren die van de giftige koraalslang waardoor de melkslang veel roofdieren weet af te schrikken. Afhankelijk van de ondersoort worden deze dieren 50-150cm lang. Van nature komen zij voor in Noord-, midden- en delen van Zuid-Amerika en bewonen zij een grote variatie aan leefgebieden, zo zijn zij te vinden in bosrijke, rotsachtige, duin en moerasachtige gebieden.
Huisvesting.
Het is een soort die zich gewoonlijk niet veel aan het daglicht laat zien, levend op plekken met veel schuilmogelijkheden zijn het dieren die graag ergens onder gaan liggen. Om overal goed bij te komen is de soort erg goed in graven, dit is dan ook een must om die mogelijkheid in het verblijf te creëren. Met de bodembedekking houdt je dus rekening dat het dier er in zijn geheel onder kan kruipen, hiervoor kan bijvoorbeeld kokosvezel worden gebruikt met een laagdikte van 5 tot 10cm. Per ondersoort dient er te worden bepaald welke temperaturen er in het verblijf worden gecreëerd. Voor de meeste ondersoorten is een winter-zomer ritme batend. Dit houdt in dat je verandert tussen het aantal uren licht op een dag en ook de temperatuur aanpast op het seizoen van het jaar. In de zomer kan men 13 uur per dag de lampen laten branden, waar je in de winter dan graag wisselt naar 11 uren licht op een dag. De algehele temperatuur is voor de meeste ondersoorten geschikt om die gedurende zomer 24-28 graden Celsius overdag te laten zijn en 24-26 graden Celsius in de nacht. Om de dieren een opwarmplek te geven waar zij zelf de mogelijkheid hebben om zich extra naar behoefte op te warmen zorgt men voor een warmere plek van 28-32 graden Celsius. Gedurende de winter kan de soort veelal tussen de 10-15 graden worden gehouden. Je zou er in dit geval voor kunnen kiezen om de warmtelamp uit te zetten en de dieren eventueel op kamertemperatuur te houden. Om wel nog 11 uur per dag in lichturen te voorzien kan een andere lamp in de fitting worden gedraaid. Hoewel het dieren zijn die zich niet veel in het daglicht begeven is de soort wel gebaat bij UVb verlichting, een lamp gehangen op de juiste hoogte hoort waardes af te geven uit Ferguson zone 1. Hogere waardes zorgen ervoor dat de huid van het dier verbrand.
Houdt dieren altijd in een terrarium waarin genoeg bewegingsruimte is. Een dier moet zich minimaal kunnen strekken, het verschilt per ondersoort en individu, welk formaat het terrarium dient te zijn. Voor volwassen dieren dient men veelal over een terrarium te beschikken welke 150cm lang is, 50cm diep is en 50cm hoog is.
Voeding.
Melkslangen zijn over het algeheel gemakkelijke eters, het natuurlijk dieet bestaat uit knaagdieren, vogels, amfibieën en hagedissen. In gevangenschap krijgt de soort veelal knaagdieren te eten, het toevoegen van variatie werkt welzijn verhogend en dit kan goed worden gerealiseerd met bijvoorbeeld dwergkwartel of kuiken.
Voortplanting.
Het zijn eierleggende(Ovipaar) dieren, een legsel varieert meestal tussen de 6 en 18 eieren. Bij een temperatuur van 28 Graden Celsius duurt het ongeveer 2,5 maand voor de eieren in de broedstoof uit zullen komen. De luchtvochtigheid dient tijdens dit proces >90% te zijn.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Melkslang rond de €80 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.