Mexicaanse kousenbandslang
Thamnophis eques
Thamnophis eques
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
De Mexicaanse kousenbandslang Thamnophis eques is één van de grootste soorten kousenbandslangen, met ondersoorten ertussen waarvan de vrouwen weleens een lengte bereiken van 120cm lang. De soort kent verschillende ondersoorten die voornamelijk allen voorkomen in Mexico. Sommigen van hen spreiden zich ook over kleine delen van de verenigde staten, maar ook aan het zuiden van Mexico zijn er ondersoorten van deze soort te vinden. Veel van de Mexicaanse kousenbandslangen bevinden zich nabij waterige gebieden, het biedt voedsel, bescherming en afgelegen zonplekken zoals drijvende stukken hout.
Huisvesting.
De Mexicaanse kousenbandslang is zoals eerder benoemd een grotere soort kousenbandslang, zij wensen dan ook meer ruimte dan de andere soorten die je in gevangenschap tegenkomt. Maar ook bij de Mexicaanse soort is het belangrijk dat zij niet in hun eentje worden gehouden, het zijn namelijk uiterst sociale dieren die volgens de wetenschap zelfs vriendschappen aan zouden gaan. In een verblijf dient er dus geen één alleen te zijn en minimaal met twee te worden gehouden, een minimale afmeting voor zo een dergelijk verblijf is 100 x 50 x 50 cm. In het verblijf dient een UVB-lamp aanwezig te zijn welke waarden biedt die corresponderen met Ferguson zone 2. De temperaturen bij de opwarmplek mogen een 35 Graden Celsius bereiken, de algehele temperatuur kan in de warmere periode worden gericht rond de 27 graden en in de koelere periode 20. Een typische nacht gedurende zomerse periode is 20 Graden en in de winter mag dit afdalen naar 14. Over het jaar mag in het verblijf de lamp variëren van 14 tot 10 uren licht per dag. Waarbij de zomer de lamp dan 14 uur per dag aan staat en in de winter dit wordt teruggedraaid naar 10 uur per dag. Ondanks dat de soort zich veel bij vochtigere gebieden ophoudt, wenst de soort toch een relatief lage luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid kan het best worden gehouden rond de 60%.
Voeding.
Kousenbandslangen worden vaak beschouwd als visetende slangen. Echter bestaat hun dieet maar voor een klein gedeelte uit vis, je ziet dat vis in gevangenschap vaak wordt gekozen als goedkoper alternatief. Amfibieën zijn van nature het grootste onderdeel uit het dieet van kousenbandslangen. In verschillende soorten vis zit de stof Thiaminase, dit breekt vitamine B1 af en kan zorgen voor neurologische problemen. Het is dus altijd noodzaak bij het voeren van vis om vitamine B1 toe te voegen. Ook knaagdieren, vogels en wormen maken deel uit van het natuurlijk dieet, een gevarieerde voeding in gevangenschap mag dan ook niet ontbreken.
Loop tijdens het voeren nooit weg, het zijn erg gulzige eters en het eten in de bek van de ander ziet er altijd het lekkerst uit. Het kan dus zo zijn dat ze elkaar per ongeluk te pakken hebben. Door uit de voederpincet te voeren kan je gerichter voeren en eventuele conflicten voorkomen.
Voortplanting.
Wat een fiësta aan jongen leveren deze kousenbandslangen op zeg, de soort is niet heel populair en daarom is het goed om jezelf te bedenken of je ermee zou willen kweken. Er is dus geen garantie dat je van jonge dieren af komt. Het zijn daarbij ook nog eens eierlevendbarende(ovovivipaar) slangen, wat inhoudt dat de eieren in het lichaam worden uitgebroed en de jonge levend ter wereld komen, dit kunnen er met gemak 20-40 zijn. Zo kan het zomaar zijn dat er jongen worden geboren zonder dat je ervan op de hoogte was dat je vrouw drachtig was. Deze jongen zijn ware ontsnapping artiesten, een goed afgesloten terrarium is daarbij dus extra belangrijk. Ruimte tussen de schuifruiten of openingen voor stroom toevoer dienen te worden opgevuld om ontsnapping van jonge dieren te voorkomen.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Mexicaanse kousenbandslang rond de €50 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.