Koningspython
Python regius
Python regius
Er zijn nog geen Bedrijven door ons goed gekeurd voor deze diersoort.
Algemene informatie en gedrag.
Onder de pythons is de Koningspython Python regius een kleine soort met een hoge populariteit in de hobby! Het zijn erg rustige dieren en bijten vrijwel nooit. Deze Afrikaanse bewoners leven op de bodem van de wouden in Afrika en houden zich met hun goede camouflage vooral schuil tussen dode bladeren. Maar ook buiten deze wouden kan je ze aantreffen, het zijn namelijk dieren die zich ook vertonen op de steppes en savannes. Met een lengte van 120 cm is een koningspython meestal wel volgroeid. De koningspython is een solitair levende diersoort en wenst graag in zijn eentje een terrarium te bewonen.
Huisvesting.
Koningspythons zijn van nature graag op zichzelf en vinden het niet fijn om samen met andere dieren een verblijf te delen, dit geldt ook voor soortgenoten. Een Koningspython vindt een hogere luchtvochtigheid erg wenselijk, bij voorkeur zit dit overdag op >60% en gedurende de nacht op 80%. Let op voor een vochtige bodem, Koningspythons zijn namelijk erg vatbaar voor Schubrot. Al beweren sommigen anders, het is bij Koningspythons zeer batend om het verblijf van UVB verlichting te voorzien, zij zijn namelijk behoevend aan Ferguson zone 2. Het jaar rond mag het licht bij Koningspythons 12 uur per dag schijnen voor een natuurlijk dag-nacht ritme. Overdag mag de algehele temperatuur in het verblijf 27-30 Graden Celsius zijn en een nachtelijke daling kan worden gehouden op 22-26. Onder de lamp mag het een 35-40 Graden Celsius bereiken.
Geschikte afmetingen voor een terrarium voor een koningspython zijn 100 x 50 x 50 cm
Voeding.
Koningspythons zijn over het algemeen gemakkelijke eters en kunnen goed worden gehouden op een dieet van knaagdieren. Om de kwaliteit van het voer hoog te houden, is het advies om zo veel mogelijk volwassen prooidieren te voeren. Zij hebben de meeste voedingsstoffen tot zich genomen en bevatten niet te veel vetten.
Voortplanting.
De koningspython is een soort die veel wordt gefokt in gevangenschap en er is dan ook eigenlijk een te groot aanbod aan deze dieren. Het fokken met de diersoort anders dan de wildkleur dieren wordt afgeraden in verband met het oog op welzijn van de dieren. De voortplanting van koningspythons begint normaliter op gang te komen na de zomer, de dieren houden van nature namelijk een zomerrust. een legsel van koningspython eieren bestaat normaliter uit 5-11 eieren per keer, deze doen er vervolgens bij een juiste zorg ongeveer 2,5 maand over tot zij uitkomen. De eieren kunnen in de broedstoof bij een luchtvochtigheid worden gehouden die >90% is. De temperatuur mag 28-30 Graden Celsius bereiken.
Kosten.
De kosten aan voeding liggen voor een enkele Koningspython rond de €40 per jaar, daarnaast komen er nog stroomkosten voor de Lampen bij opgeteld.